Wetenschapsblad KIJK bestaat dit jaar alweer 48 jaar. Eerst als weekblad, vanaf 1975 als maandblad bij achtereenvolgens Uitgeverij en Drukkerij De Spaarnestad, Sanoma en vandaag de dag bij New Skool Media. Wat kun je zoal van het blad verwachten? Lees verder!
Het tijdschrift KIJK wordt al sinds 1968 uitgegeven en is dus al bijna een halve eeuw oud. Hoogste tijd om dit populair-wetenschappelijke maandblad eens wat nader te bekijken. We doen dat aan de hand van het nummer van afgelopen juli, dat samen met edities van collega's danwel concurrenten Wetenschap in Beeld en Know How in een tijdschriften-voordeelpakket zat waar we gedurende de afgelopen zomervakantie heerlijk van hebben genoten!
Hoe zie het blad er uit? Zijn de artikelen prettig geschreven en dus goed leesbaar? Hoe zit het met de lay-out, is die overzichtelijk of aan de drukke kant? We nemen het tijdschrift eens grondig onder de loep:
De juli-editie telt in totaal (voor- en achterkant meegerekend) 84 pagina's. Hiervan worden slechts vijf in beslag genomen door reclame: waarvan 2-en-een-halve pagina voor KIJK zelf en verwante titels van New Skool Media, de uitgever. Dat kunnen we alvast als niet storend noteren. Mooi. Of het een goed teken is voor de levensvatbaarheid van het blad op lange termijn is natuurlijk een ander verhaal. De redactionele inhoud bestaat vervolgens uit:
Door de nadruk te leggen op langere artikelen oogt de lay-out automatisch al vrij rustig in vergelijk met andere bladen. Voor de meeste artikelen is er gekozen voor een consistente 3-koloms lay-out met een duidelijke scheiding, altijd in rechte lijnen, tussen tekst en afbeeldingen. Er wordt een mooie, maar wel ietwat kleine schreefletter gebruikt. De lopende tekst van een artikel is en blijft in de meeste gevallen zwart op wit (in een enkel geval wit op zwart), het is dus altijd duidelijk waar je verder moet lezen.
In KIJK worden de zogenaamde 'infographics' spaarzaam gebruikt: alleen daar waar nodig en dan over het algemeen niet middenin de tekst maar aan het eind of op een zodanige manier geplaatst dat je er probleemloos eerst omheen kunt lezen als je niet graag onderbroken wilt worden. Dat is een enorm pluspunt.
We zijn prima te spreken over KIJK. Het is natuurlijk puur persoonlijk, maar een rustige lay-out in combinatie met langere, diepgaande artikelen spreekt erg aan. De korte feitjes met een hoog trivia-gehalte worden tot een minimum beperkt. In dat opzicht is er voor het gevoel (in positief opzicht) in de loop der jaren niet veel veranderd aan het blad: het leest nog net zo prettig als in de jaren '80, toen de auteur dezes als tiener met grote interesse in met name ruimtevaart het magazine, en dan met name de artikelen van Carl Koppeschaar, iedere maand verslond.
Veel mensen denken overigens ten onrechte dat KIJK een jeugdblad is, met name bedoeld voor jongens en meiden in het voortgezet onderwijs die een wetenschappelijke of technische studie willen gaan doen. Maar hoewel het tijdschrift voor kinderen vanaf een jaar of 11 á 12 prima leesbaar is, is KIJK bestemd voor iedereen, van jong tot oud, met interesse in wetenschap, vernieuwende technologie, ruimtevaart en natuur.
Neem ook eens een kijkje bij de lopende abonnement aanbiedingen van KIJK. Momenteel kun je al een proefabonnement afsluiten voor slechts 15 euro of lees je het blad een jaar lang met 44% korting! Natuurlijk kun je ook een kortlopend abonnement op KIJK kado geven! Tip: kijk ook bij het overzicht van alle (populair-)wetenschappelijke bladen.