Of je nu wel of geen abonnement op de krant hebt, meestal krijg je door middel van huis-aan-huis blaadjes genoeg krantenpapier binnen om leuke dingen mee te doen! Gooi het na het lezen niet zomaar weg, maar probeer het eerst zelf op een leuke of nuttige manier te recyclen!
Wat te doen met oude kranten? Kun je ze op een creatieve of praktische manier hergebruiken? Natuurlijk kennen we allemaal de krant als instant-vliegenmepper, opvulling en geurverdrijver voor de kattenbak, om de kachel mee aan te maken (geen aanrader overigens in verband met veel rookontwikkeling) en om een olijk hoedje van papier van te maken. Maar er zijn nog talloze andere dingen die kunt doen met oud krantenpapier. We hebben hieronder de acht ons inziens meest grappige, kunstzinnige en waardevolle manieren voor hergebruik op een rijtje gezet:
- Gebruik kranten als hulpmiddel bij het ramen zemen. Dit is er één uit de categorie grootmoeders tips: gebruik een tot prop gemaakte krant om na het schoonmaken en zemen de ramen of spiegels perfect streeploos schoon te krijgen. De drukinkt op basis van natuurlijke olieën schijnt daarbij ook nog voor een extra glanslaagje te zorgen. Niet verkeerd!
- Maak er zelf gerecycled papier van. Verwacht geen wonderen - dit wordt niet je nieuwe glossy fotopapier of zelfs maar budget A4 printerpapier. Maar je kunt op deze manier wel schattige DIY (felicitiatie)kaartjes maken die je bijvoorbeeld als tag aan je met krantenpapier ingepakte kadootjes (zie de volgende tip) kunt bevestigen. Alles wat je nodig hebt: oude kranten, een stuk gaas in een raamwerk dat als zeef gaat dienen, een blender, een handdoek of keukendoek en optioneel voor extra textuur en gezelligheid wat blaadjes van een bloem, boom, struik of kruidenplant. Het stappenplan in het kort:
- Scheur het papier in kleine stukjes. Hierbij geldt: hoe kleiner hoe beter, maar maak er geen uren werk van.
- Voeg naar smaak (bloem)blaadjes of houtsnippers toe voor een mooi effect.
- Stop alles in de blender en voeg er veel warm water aan toe.
- Na een half uurtje weken kun je verder: blenden maar!
- Vul nu een schaal die iets groter moet zijn dan je raamwerk met een laag water van een paar centimeter, leg het raamwerk erin en smeer de pulp uit over het gaas.
- Hierna haal je het gaas met pulp uit het water en laat het een tijdje drogen. Je kunt na een minuut of 10 ook voorzichtig met een handdoek de pulp droogdeppen of voorzichtig een föhn op de laagste stand gebruiken.
- Daarna kun je je eigen papier voorzichtig van het gaas afhalen.
Voor een fotobeschrijving (in het Engels) kun je bijvoorbeeld deze snapguide raadplegen. Of check deze uitgebreidere versie in het Nederlands.
- Gebruik het als inpakpapier. In het artikel over oude tijdschrifen hergebruiken stipten we het ook al even aan: krantenpapier is bij uitstek geschikt om kado's op een milieuvriendelijke en originele manier in te pakken. Met een beetje huisvlijt en inzicht maak je er ook in een paar simpele stappen een kadotasje van. Op sites als Pinterest vind je verder voorbeelden en instructies te over.
- Maak er je eigen papieren kweekpotjes mee. Voel je je toch ietwat bezwaard dat er iedere dag (of alleen op zaterdag bij een zaterdagabonnement) een krant in de bus ploft? Geen nood - maak er dan super-duurzame biologisch afbreekbare kweekbakjes van om bijvoorbeeld kruidenplantjes, radijsjes of tuinkers in te zaaien. Een superleuk projectje om samen met je kinderen te doen! Je kunt zelfs een nieuwe boom overwegen, maar vergeet niet om deze op tijd te verspenen en verplanten! Je kunt een dure potjesmaker aanschaffen maar natuurlijk ook gewoon een lege wijnfles gebruiken als mal met precies hetzelfde resultaat: met dit simpele 7-stappenplan heb je in no-time een hele verzameling verantwoorde kweekbakjes die ook nog eens veel mooier zijn om in je keuken of woonkamer te hebben staan dan de standaard plastic P9 kweekpotjes! Een andere manier om bakjes te vouwen zonder fles of ander hulpstuk kun je in dit handige filmpje bekijken.
- Gebruik het als behang of als collage op de muur. Je moet wel durven, maar het effect kan als je een beetje creatief bent helemaal super zijn. En sowieso uniek! Hou er wel rekening mee dat krantenpapier dunner is dan behang en dus moeilijker te verwerken is. Echt strak zal het niet worden, maar dat hoeft ook niet als je het op een kleine oppervlakte doet. Gebruik voor een mooi effect alleen zwart-witte en typografisch niet al te drukke pagina's; het liefst die met nieuws en artikelen waar je blij van wordt of die anderszins tot de verbeelding spreken of herinneren aan leuke momenten. Ook bekende buitenlandse kranten zoals de New York Times doen het hier natuurlijk goed. Om het papier te beschermen kun je tot slot nog een laagje lak aanbrengen.
- Gebruik proppen krantenpapier om natte schoenen te laten drogen of om nare geurtjes te neutraliseren. Dit is een perfecte methode om geur van bijvoorbeeld overmatige transpiratie te neutraliseren. Voor extra effect kun je ze ook nog even met krant en al een nachtje in de vriezer leggen. Je kunt de krantenproppen ook besprenkelen met een beetje water en ze in de koelkast leggen om zo vieze luchtjes te absorberen.
- Gebruik ze om slakken en ander ongedierte te vangen. Leg voor het vangen van slakken de kranten simpelweg in je tuin (wel even verzwaren om te voorkomen dat ze wegwaaien) dichtbij de planten die ze graag eten of rol ze op en plak ze vast. Slakken en andere ongenode gasten als schadelijke kevers verstoppen zich graag op donkere plaatsen. Controleer de vallen 's ochtends en verplaats de vraatzuchtige beestjes naar een locatie waar ze geen schade kunnen aanrichten. Voor taxuskevers kun je ook kranten gebruiken om ze 's avonds in op te vangen na flink schudden.
- Maak er garen van. Ja,dit kan echt! Van één krantenpagina spin je met een spintol zo een meter of 15 garen. Hoe? Vouw de krantenpagina in vieren en knip vervolgens stroken van ongeveer anderhalve centimeter breed. Gebruik de spintol om het papier in elkaar te draaien, steeds dezelfde kant op. Telkens de laatste paar centimeter van een strook ongedraaid houden om zo de volgende strook erin te verwerken. Hierna kun je er bijvoorbeeld een vloerkleed, gordijnen of een poef van maken!
Een pleidooi voor de prima te recyclen moderne papieren krant
Het lezen van een papieren krant veroorzaakt in tegenstelling tot wat veel mensen denken niet meer CO2 uitstoot dan het lezen van een krant op tablet. Weliswaar is het digitaal lezen per saldo uiteindelijk energiezuiniger en ecologisch meer verantwoord, maar natuurlijk moet de betreffende iPad of e-reader natuurlijk eerst wel worden geproduceerd en getransporteerd en uiteindelijk weer gerecyled, hetgeen tot wel 70% van de totale ecologische voetafdruk opslurpt! Als consument ben je slechts verantwoordelijk voor de resterende 30%.
Krantenpapier kan inmiddels tot wel zeven keer worden gerecycled, en de gebruikte inkt op basis van sojaolie is niet giftig en veel minder belastend voor het milieu dan de inkt met zware metalen als chroom, arseen, seleen en cadmium die vroeger werd gebruikt. Kortom: de krant lezen op papier of digitaal is qua ecologische footprint inmiddels eigenlijk een kwestie van lood om oud ijzer, zeker als je de krant zelf na het lezen op één van bovenstaande manieren inzet! We wensen je veel plezier met het recyclen van je oude kranten! Wil je er overigens gewoon vanaf, doe ze dan in de blauwe papiercontainer die steeds meer gemeenten aan huishoudens verstrekken of zoek uit of de lokale sportvereniging of school het papier eens per zoveel weken inzamelt.
Tot slot nog een andere tip voor wie toch een krant wil lezen met minder oud papier: overweeg een weekend- of zaterdagabonnement, eventueel met de mogelijkheid tot digitaal lezen door de week. Deze abonnementsvorm wordt door alle landelijke en regionale titels aangeboden en zorgt nadat je de krant uit hebt alsnog voor genoeg oud papier om lekker creatief mee aan de gang te gaan!
Deel dit artikel: