Popicoon Prince was wereldwijd geliefd om zijn genre-overschrijdende kijk op muziek, zijn passie voor het componeren en musiceren en zijn samenwerkingen met vele muzikanten waaronder Sheila E, Sheena Easton, the Bangles, Candy Dulfer, Sinead O'Connor en Lois Lane. We kijken hoe de dag- en weekbladen terugblikken op dit fenomeen en zijn vroegtijdige overlijden.
Op donderdag 21 april overleed popster Prince op 57-jarige leeftijd in zijn residentie en studiocomplex Paisley Park in het mooie stadje Chanhassen, Minnesota, ten zuidwesten van Minneapolis. Na David Bowie in januari is Prince Rogers Nelson dit jaar nu al de tweede grote naam in de wereld van de rock- en popmuziek die ons veel te vroeg verlaat. Zeker omdat hij, net zoals Bowie, nog steeds ontzettend actief en creatief was en zelfs bijna ieder jaar op tournee ging.
Hoe was de berichtgeving in nationale en internationale bladen aangaande dit treurige nieuws? We nemen een kijkje en beginnen bij de Nederlandse kranten, die zonder uitzondering minstens een halve voorpagina inruimden voor de zanger en multi-instrumentalist die zo'n beetje alle muziekstijlen op zodanige wijze met elkaar wist te combineren dat het eigenzinnige resultaat veelal boven alle genres en door recensenten bedachte hokjes uitsteeg.
NRC Handelsblad, een krant met vanouds veel aandacht voor cultuur, wijdt de gehele voorpagina aan His Royal Badness met een artikel van redacteur Bernard Hulsman die een mooi eerbetoon brengt. De passie van Prince voor het componeren en optreden wordt nog eens benadrukt en er volgt een mooi verslag over een (extra) nachtconcert gegeven in Tivoli in Utrecht in 1998. NRC Next besteedt dezelfde vrijdag maar liefst 4 pagina's aan Prince en toont een paginagrote foto van een optreden in Paradiso uit 2013. In NRC Weekend en nrc next van zaterdag 23 april wordt er gespeculeerd hoeveel onuitgebrachte muziek Prince nog in 'The Vault' zou hebben.
In de Volkskrant van 22 april veel aandacht voor het overlijden: de VK noemt Prince een weergaloos performer en stijlicoon en publiceert een uitgebreid postuum met aandacht voor zijn beste liedjes en de samenwerking begin jaren '90 met de nederlandse groep Lois Lane. De voorpagina wordt gesierd door een prachtige en zeer kenmerkende foto van Prince die zijn gitaar bespeelt met zijn tong.
Het Parool toont een schitterende foto van een jonge Prince, genomen in 1980 in New York toen de wereldfaam zich alras aandiende en noemt hem een visionair en icoon. Het dagblad haalt herinneringen op aan een rasartiest en doet in het cultuurkatern PS verslag van His Royal Badness in Amsterdam.
Ook de Telegraaf en het Algemeen Dagblad besteden aandacht aan het multi-talent. De Telegraaf noemt Prince onnavolgbaar, eigenzinnig en nooit voorspelbaar. Het AD heeft een mooie foto van Prince in zijn iconische Purple Rain outfit en noemt hem onaanraakbaar, onvoorspelbaar en onvergetelijk. De krant brengt verder artikelen over 'Een leven in albums' en om hun idool rouwende fans.
In het Nederlands Dagblad is er aandacht voor de religieuze kant van Prince. Het popicoon groeide op in een gezin van zevendedagsadventisten en werd in 2001 een Jehovah's Getuige. Hij ging af en toe zelfs als 'Brother Nelson' van deur tot deur in Minneapolis en omstreken! In het Dagblad van het Noorden tot slot een ontroerende column van Danië Lohues die na een concert van Prince in Utrecht voorgoed wist dat de Muziek zijn belangrijkste pad moest zijn.
We beginnen bij de grootste krant van de staat Minnesota, de thuisbasis van Prince. De Star Tribune kopt 'Purple Majesty' ('Paarse Majesteit') over de volledige breedte. 'Hijwas slechts 5 voet 2, maar Prince was zo groot als Minnesota maar kan worden. Niemand zette Minneapolis op een meer empatische wijze op de kaart.', aldus het dagblad.
De New York Times kopt 'A Mesmerizing Master of Pop' ('een betoverende meester van de pop') en omschrijft Prince onder andere als een volleerde showman en een complete 1-mans studio band. Volgens de New Yorkse krant was hij tegelijkertijd zeer precies maar ook heel spontaan tijdens zijn optredens. The Washington Post rept over de grootste popster en een revolutionaire artiest en omschrijft Prince als een muzikale kameleon en flamboyante showman die nooit stopte met zichzelf verder te ontwikkelen. De Boston Globe heeft een kort stukje op de voorpagina en noemt Prince de 'innoverende meester van de muziek'. The Dallas Morning News heeft het over een grensverleggende arties die popmuziek herdefinieerde. De Los Angeles Times tenslotte toont een mooie flamboyante foto van een optreden in Inglewood uit 1985 met als onderschrift 'een waar genie'. Volgens de krant was Prince een 'post-alles' popster die alle pogingen om zijn muziek te categoriseren trotseerde.
De Belgische krant De Morgen heeft, zeer passend, het refrein van de afsluiter van het album Parade uit 1986, Sometimes It Snows In April, op de voorpagina. Mooi. De Tijd heeft het over een gitaarvirtuoos in funk, disco, rock, pop en R&B. Het Franstalige L'Echo refereert aan de dood van David Bowie eerder dit jaar: 'De dood ontneemt ons nog een icoon van de rockmuziek'.
Het Duitse Der Tagesspiegel kopt simpelweg 'Prince ist tot'. De Frankfurter Allgemeine laat het bij een kort, zakelijk berichtje in de linkerbenedenhoek. Op de voorpagina van De Süddeutsche Zeiting wordt vrijdag met geen enkel woord gerept over de dood van Prince. Op zaterdag maakt de krant het toch nog enigszins goed met 'een laatste toegift: de mooiste nummers uit het verzamelde werk'. Duitsland's grootste weekblad Der Spiegel kan het nieuws nog net meepakken en heeft het over 'een raadselachtig genie'.
In Engeland hebben The Daily Telegraph en The Guardian een grote foto afgedrukt met verderop uitgebreide reportages en een 'obituary'. Het Londense The Times vergelijkt de rockster's gitaarsolo's met die van Jimi Hendrix en zijn dans moves met die van James Brown. De beruchte tabloids staan uiteraard ook vol met het nieuws, maar die slaan we voor de goede orde maar even over...
Tot slog nog een paar mooie quotes uit de overige dagbladen over de hele wereld:
De komende edities van de betere muziekbladen zoals Soundz en Lust for Life staan waarschijnlijk ook helemaal in het teken van Prince en wat hij voor de muziek heeft betekend. Hou de categorie muziektijdschriften daarom ook nauwlettend in de gaten!
Al met al kan worden geconcludeerd dat Prince wereldwijd een mooi en ruim eerbetoon heeft gekregen in de meeste dagbladen. Wat de Nederlandse kranten betreft vielen vooral NRC Handelsblad en NRC Next op in positieve zin, maar ook de rest krijgt een zeer ruime voldoende! En nu snel Sign 'O' the Times, Prince' mooiste album naar onze eigen mening, opzetten!
Afbeelding: Prince! van Scott Penner onder CC BY-SA 2.0