Puzzelen is een geweldig leuke en leerzame bezigheid. De puzzelbladen van Denksport bieden jong en oud op ieder niveau de perfecte puzzels. We bespreken de vijf op onze website meest bekeken en aangevraagde titels.
Bent u gek op puzzelen? En heeft u niet genoeg aan de dagelijkse puzzelpagina in de krant of de wekelijkse puzzelrubriek in de tv gids? Dan is de kans groot dat u verslaafd bent aan het maken van puzzels. En toegegeven, het is ook een erg leuk en leerzaam tijdverdrijf. Waar je ook maar bent, je kunt zo even een puzzelboekje en een pen opdiepen uit je tas en verder gaan waar je gebleven was. Het mooie aan puzzelen is ook dat je na een tijdje dezelfde soort puzzels te hebben gemaakt duidelijk beter wordt in het oplossen van dat type en je dus naar een hogere moeilijkheidsgraad kunt overstappen.
En hier komt Denksport om de hoek kijken. Deze uitgever van puzzelboekjes heeft een zeer breed assortiment met voor iedere puzzelaar het perfecte puzzelblad op verschillende niveaus. Deze puzzelbladen tellen doorgaans tussen de 48 en 96 pagina's aan puzzels, verschijnen meestal om de paar weken en zorgen zodoende dus voor enorm veel puzzelplezier voor de echte puzzelmaniak.
We lichten de 5 meest populaire Denksport puzzelboekjes er even voor u uit in onderstaande lijst:
Top 5 puzzelboeken
- Win: dit blad heette vroeger Bingo, vervolgens Puzzel & Win en nu dus kortweg Win. Het is het enige puzzelblad in Nederland dat vol staat met prijspuzzels. Iedere drie weken zijn er meer dan tachtig prijzen te winnen met het oplossen van onder meer kruiswoordraadsels, Zweedse puzzels, filippines, woordzoekers, codekrakers, logische puzzels zoals sudoku's, fotopuzzels en marathonpuzzels.
- Kruiswoordpuzzels 3 sterren: de kruiswoordpuzzels is hoogswaarschijnlijk nog steeds de meest gemaakte puzzelvorm. Hoewel erg op het kruiswoordraadsel gelijkende vormen al sinds het eind van de achttiende eeuw bestaan wordt de Liverpoolse journalist Arthur Wynne over het algemeen beschouwd als de uitvinder van de kruiswoordpuzzel zoals wij die vandaag de dag kennen. Denksport maakt kruiswoordpuzzelbladen op 2-3, 3, 4 en 5 sterren niveau. De drie sterren wordt bij ons het meest aangevraagd.
- Varia Bundel 3 sterren: dit is één van de toppers in het assortiment met iedere vier weken maar liefst 96 pagina's zeer gevarieerd puzzelaanbod. Denkt u hierbij aan de klassiekers zoals Zweedse raadsels en kruiswoordraadsels, maar ook woordzoekers en binaire puzzels.
- Logisch Kleuren en Tekenen: kleuren voor volwassenen? Jazeker, waarom niet? Kleuren en tekenen werkt net zoals puzzelen heerlijk ontspannend, als u deze twee combineert kunt u dus lekker relaxen met ook nog eens een geweldig eindresultaat. Logisch Kleuren en Tekenen is het populairste puzzel- en kleurboek in het assortiment van Denksport. Met de 48 pagina's lijnpuzzels, zoekplaatjes, codekleuren, codeplaatjes en doolhoven bent u uren zoet.
- Sudoku Masterclass 4-5 sterren: ondanks dat velen denken dat de Sudoku een van oorsprong Japanse puzzel is, is deze in 1979 bedacht en ontworpen door de Amerikaanse architect Howard Garns. De puzzelvorm werd wel ontzettend populair in Japan in de jaren '80 en kreeg hierdoor haar naam, wat zoveel betekent als 'getallen blijven alleen'. Toen in 2005 de sudoku voor het eerst in Nederland werd gepubliceerd in veel kranten, tijdschriften en tvgidsen was deze logische cijferpuzzel meteen enorm populair, en dat is sindsdien eigenlijk altijd zo gebleven. De vier tot vijf sterren variant van Denksport is het meest populair. Als u nog niet zo goed bent kunt u beginnen bij 1, 2 of 3 sterren en voor de echte sudokuliefhebber is er zelfs een 12 sterren uitgave!
Natuurlijk zijn er nog veel meer uitgaven; deze hebben we voor u verzameld in onze rubriek puzzelbladen. Tip: een abonnement op een puzzelblad is ook een leuk idee om cadeau te geven aan een jarige, als Sinterklaascadeautje of voor onder de kerstboom. Het mooie aan cadeauabonnementen is verder dat deze altijd automatisch stoppen na het door u gekozen aantal nummers!
Word je nou echt slimmer van puzzelen?
Helaas. Dit hebben de knappe koppen verbonden aan de universiteiten al veelvuldig onderzocht. Je wordt van regelmatig puzzelen niet slimmer in het algemeen maar wel beter in het oplossen van een specifiek soort probleem of puzzel. Je wordt dus wel slimmer wat betreft het oplossen van een bepaald soort puzzels maar niet automatisch beter in bijvoorbeeld schaken of het oplossen van een Rubik's cube. Doe je veel sudoku's, dan wil dat nog niet zeggen dat je ook beter wordt in het oplossen van cryptogrammen, en omgekeerd geldt hetzelde. Kortom: de leereffecten van puzzelen zijn dus heel specifiek. Maar dat mag de pret natuurlijk niet drukken, want daarvoor is puzzelen veel te leuk en verslavend!
Deel dit artikel: