Hoe is de berichtgeving van de Amerikaanse kranten betreffende de presidentsverkiezingen in aanloop naar dinsdag 8 november? In dit artikel een round-up van de voorpagina's van 7 grote dagbladen in de VS van de dag voor de storm.
Morgen, 8 november 2016, is het dan eindelijk zover. De inwoners van de Verenigde Staten mogen kiezen tussen twee kandidaten voor het presidentschap die eigenlijk allebei in enige mate impopulair zijn: Hillary Clinton en Donald Trump. De één wordt achtervolgd door een schandaal betreffende zakelijke e-mails die via een privé server werden verstuurd, de andere wordt beschuldigd van het misbruiken van vrouwen. Hoe dan ook wordt de uitkomst een historische: Clinton zou de eerste vrouwelijke president van Amerika worden; voor Trump geldt dat hij de eerste president zou zijn die rechtstreeks vanuit het bedrijfsleven, zonder politieke voorgeschiedenis als bijvoorbeeld senator of gouverneur, zitting gaat nemen in the Oval Office. Uiteraard zijn deze gegevens fantastisch voor de pers. De kranten over de hele wereld hebben de afgelopen weken genoeg gehad om over te schrijven en dat zal na 8 november ook nog wel eventjes aanhouden schatten we voorzichtig in...
Waar berichten de Amerikaanse dagbladen in de aanloop naar Election Day over? We nemen een kijkje bij een aantal verschillende grote kranten in de VS waarvan de maandageditie al uit is op het moment van schrijven.
The New York Times toont een foto van Hillary Clinton op bezoek in een café in Philadelphia en komt de maandag voor de verkiezingen met een voorpagina-artikel over het nieuwe onderzoek van de FBI naar de e-mails van Clinton. De FBI heeft geconcludeerd dat de nieuwe gevonden berichten in veel gevallen duplicaten waren van de al doorzochte e-mails en in de meeste andere gevallen irrelevant. Clinton zal dus niet worden vervolgd, aldus director James B. Comey. Dit besluit komt twee dagen voor de verkiezingsdag en zal Clinton dus goed uitkomen. Verder een artikel over Latijns-Amerikaanse inwoners ('Latinos') van de VS die klaar zijn om te stemmen: de van origine Spaans-, Portugees- en Frans-sprekenden zijn als nooit tevoren gemobiliseerd om hun stem uit te brengen op Clinton. Dit vanwege uitspraken van Trump, die alle zonder verblijfsvergunning in de Verenigde Staten verblijvende asielzoekers, de zogenaamde 'undocumented immigrants', uit midden- en Zuid-Amerika moordenaars en verkrachters heeft genoemd.
Ook The Washington Post komt maandag met het nieuws over het vrijspreken van Hillary Clinton in de emailgate door de FBI. Verder ook een bericht over de Latino's en hun stemgedrag: in Miami gingen vijf huishoudsters zonder verblijfsvergunning de straat op om mensen te overtuigen niet op Trump te stemmen. 'Wij kunnen niet stemmen, maar jullie wel. Stem vroeg om er zeker van te zijn dat een President Trump ons niet kan deporteren', aldus het vijftal. Verder nog een bericht over schending van het NAVO luchtruim door Russische gevechtsvliegtuigen. De afgelopen dagen doorkruisten tenminste 13 Russische vliegtuigen de lucht boven Estland, in de buurt van Ämari Air Base. Net voor de presidentsverkiezingen lijkt de Russische president Vladimir Putin zijn conflict met het westen naar nieuwe hoogten te stuwen, aldus de krant.
USA Today, een grote landelijke krant die qua berichtgeving vergelijkbaar is met de Telegraaf of het AD, besteedt maandag alvast haar volledige voorpagina aan de verkiezingen. Het nieuws over de FBI en Clinton vult het bovenste kwart. Verder een foto van 'early voters' die al op zaterdag in Californië hun stem konden uitbrengen nadat ze bijna vier uur in de rij hadden moeten staan. Deze early voters zijn mensen die hun stem eerder mogen uitbrengen omdat ze op de verkiezingsdag zelf niet in de gelegenheid zijn om dat te doen, bijvoorbeeld wegens werkverplichtingen of omdat ze bijvoorbeeld geopereerd moeten worden of een andere medische procedure moeten ondergaan. Ook in dit dagblad een 'exclusive': Trump en Clinton houden een pleidooi voor 'uw stem' in hun eigen woorden. De twee kandidaten worden verder nog eens met elkaar vergeleken: Trump tegen het establishment en Clinton die probeert om op haar tegenstander te blijven focussen. Een Trump-aanhanger wordt gequote met: 'Ik vind het fantastisch dat hij geen politicus is. Ik vind het fantastisch dat hij een zakelijk persoon is'. Katie McGinty, de democratische kandidaat voor de Senaat, zegt in de krant: 'Het stembiljet gaat over fundamenteel menselijk fatsoen op 8 november'.
Diario las Ámericas, de oudste Spaanstalige krant voor de Cubaanse en Latijns-Amerikaanse bevolking in Miami, kopt 'Voor Trump en Hillary is de teerling geworpen'. Volgens de krant beweren analisten dat de hoge opkomst van vroege stemmers wel eens van doorslaggevende betekenis zou kunnen zijn. Op de dag voor de verkiezingen is de Sunshine State de meest gewilde, bericht de krant ook, daarmee doelend op het feit dat Florida één van de 'swing states' is: een staat waar geen meerderheid is voor één van de presidentskandidaten en die uiteindelijk dus zeer bepalend zal zijn voor de uitslag.
The Wall Street Journal, een krant aan de conservatieve kant van het spectrum, komt met een mooie overzichtskaart van de VS waarop duidelijk te zien is waar voor de beide kandidaten nog kansen liggen. In de laatste dag voor het erop aankomt gaan de presidents- en vicepresidentskandidaten (Tim Kaine voor de democraten en Mike Pence voor de Republikeinen) nog op bliksembezoek in maar liefst 15 steden in 7 verschillende staten in de regio's upper Midwest en Mid-Atlantic. Al deze staten zijn 'toss up states' of staten die momenteel een lichte voorkeur hebben voor Hillary Clinton. Onder andere Manchester, Sarasota, Richmond, Charlotte en Pittsburgh worden nog vereerd met een bezoekje.
In de Los Angeles Times van maandag ook aandacht voor de FBI versus Clinton: 'FBI spreekt Clinton vrij, maar woede houdt aan' schrijft de krant, hiermee doelende op de ongelukkige timing waarmee de FBI het nieuwe onderzoek krap twee voor de presidentsverkiezing aankondigde. Volgens veel democratische partijleiders was het een ongepaste politieke verstoring die ervoor heeft gezorgd dat polls in het gehele land dichter bij elkaar kwamen. Verder ook iets dat we in andere kranten nog niet tegenkwamen: een stukje over stemfraude. Het Californische Election Integrity Project maakt het mogelijk voor burgers om actief deel te nemen in het complete verkiezingsproces met als doel dat zo eerlijk mogelijk te laten verlopen. Voor deelneemster Linda Reedy was de uitspraak van Donald Trump over vervalste verkiezingsuitslagen en de oproep van hem aan zijn supporters om stembureaus in de staten waar het er om zal gaan spannen in de gaten te houden de druppel. Ze wil niet dat mensen die mogen stemmen op wat voor wijze dan ook en door welke partij dan ook worden gemanipuleerd.
Er wordt op 8 november 2016 niet alleen een nieuwe Amerikaanse president gekozen, ook kunnen de Amerikanen in een aantal staten stemmen op nieuwe kandidaten voor de Senaat. Ieder jaar wordt een derde deel van de Senaat, die wordt voorgezeten door de vice-president, ververst. De republikeinen hebben dit jaar de meeste kans om zetels te verliezen: van de 34 zetels zijn er 10 waar fel om gestreden gaat worden, 9 daarvan zijn nu nog in handen van de republikeinen. De Chicago Tribune besteedt aandacht aan de strijd tussen de republikeinse senator Mark Kirk en de democratische kandidaat voor Illinois, de in Thailand geboren Tammy Duckworth. Kirk is al tijden lang aan de verliezende hand en maakte het zichzelf er niet gemakkelijker op toen hij opmerkingen maakte over Duckworth's Thaise afkomst.
Duidelijk is dat het er op 8 november om gaat spannen. Wie uiteindelijk wint zal in de eerste uren na sluiting van de stembureaus (in sommige staten als Kentucky en Indiana al om 6 uur 's avonds, in sommige zoals New York pas om 9 uur) nog lang onduidelijk blijven, maar ondanks deze 'too close to call' situatie kan er uiteindelijk maar één winnen. De eerste resultaten van de exit polls in de oostelijke staten, waar de 'polling places' als eerste opengaan en ook weer sluiten, zullen omgerekend in Nederlandse tijd zo rond twee uur in de ochtend van 9 november binnenkomen. Als er een duidelijke winnaar is, dan zal dit zo rond 5 uur 's ochtends bekend zijn. Hoe dan ook: in de loop van woensdag 9 november zal het steeds duidelijker worden wie we de komende vier jaar veelvuldig op de tv en in de kranten zullen zien. Later in de week doen we weer een roundup van Amerikaanse en Nederlandse kranten, welke ongetwijfeld veel aandacht zullen besteden aan de nieuwe president van de VS.
Tot slot nog een leuk triviaal feitje: Dixville Notch, een gehuchtje met 12 inwoners (!) in New Hampshire, staat er om bekend als één van de eersten met de definitieve uitslag te komen. Net zoals Schiermonnikoog in Nederland dus!
Afbeelding: Hillary Clinton vs. Donald Trump - Caricatures van DonkeyHotey onder CC BY-SA 2.0