Waar besteedden de Nederlandse landelijke kranten aandacht aan op hun doordeweekse voorpagina's in week 44, de week voorafgaande aan de verkiezingen in Amerika? Onder andere aan de discussie over Zwarte Piet, de verhoging van de AOW-leeftijd en twee belangrijke processen die van start gingen.
In week 44 is er weer van alles gebeurd in Nederland en de rest van de wereld: er begonnen diverse processen, o.a. tegen Geert Wilders en de mariniers die in 1977 een einde maakten aan de treinkaping bij De Punt en verder is de wereld, maar vooral de Verenigde Staten, natuurlijk nog steeds in de ban van de aankomende presidentsverkiezingen op 8 november 2016. We vatten kort samen waar de landelijke kranten deze week op hun voorpagina's over berichtten en kunnen constateren dat er wat dat betreft (gelukkig) aardig wat diversiteit is tussen de verschillende dagbladen.
Op maandag besteedt de Volkskrant aandacht aan het omhooggaan van de AOW leeftijd. Bent u na 1954 geboren en voor 1 oktober 1955? Dan krijgt u pas AOW als u 67 jaar en 3 maanden bent. Bent u na 1 oktober 1955 geboren? Dan kan het zijn dat uw AOW-leeftijd nog hoger is. Verder op de voorpagina van de VK ook zijdelings aandacht voor de komende verkiezingen in de Verenigde Staten in de vorm van het nieuwe FBI onderzoek naar de mails van Hillary Clinton.
Op dinsdag een verhaal over softdrugs bendes die asielzoekers kennelijk overhalen om wiet te telen in hun huis. Verder een nogal afschrikwekkende foto van Max Verstappen in zijn 'Día de los Muertos' (dag van de dood, de Mexicaanse versie van Halloween) vermomming. Het eigenlijke artikel betreft een analyse van de F1 coureur: is het een puber of een redder van de F1? Ook volgens het blad Formule 1, waarvan deze week editie 16 verscheen, ligt Verstappen onder vuur. 'Zo gaat het niet langer', aldus Nikki Lauda in het tijdschrift.
Op woendag schrijft de VK over het schrappen van het woord 'allochtoon' door de WRR (Wetenschappelijk Raad voor het Regeringsbeleid) en het CBS. In plaats van over allochtonen en autochtonen zullen deze overheidsinstanties het in het vervolg over 'inwoners met een migratieachtergrond' en 'inwoners met een Nederlandse achtergrond' hebben. Verder is er het voorpaginanieuws over de schandalen bij de politie omtrent het overmatig declareren waarbij volgens huidig korpschef Erik Akerboom ook ex-chef Gerard Bouman betrokken was.
In de Volkskrant van donderdag een interview met de familie van Molukse treinkaper Max Papilaja en aandacht voor het International Documentary Film Festival dat van 16 t/m 27 november in Amsterdam wordt gehouden.
Op vrijdag op de voorpagina van de krant een analyse over het Britse parlement dat volgens een rechter op basis van artikel 50 van het EU-verdrag mag beslissen over het besluit om uit de EU te stappen. Verder een achtergrondartikel over zeiler Pieter Heerema die in zijn eentje gaat proberen non-stop de wereld rond te zeilen. Editie 11 van het blad Waterkampioen besteedt hier ook uitgebreid aandacht aan.
De Telegraaf begint maandag met nieuws over en een grote foto van de serie aardbevingen die Midden-Italië de afgelopen dagen troffen. Op de voorpagina ook een artikel over het wegverkeer dat met de dag onveiliger wordt en waarvan volgens de verzekeraars de smartphone een grote boosdoener is.
Op dinsdag een mooie foto van koningin Máxima die de hand schudt van Australische Aborigines. Ze is samen met koning Willem Alexander op staatsbezoek in Australië van 31 oktober t/m 4 november. Vervolgens wordt van 7 tot 9 november Nieuw Zeeland aangedaan. Verder is er op pagina 1, 2 en 3 uitgebreid aandacht voor de Joodse sponsor Chimon Citron die besloot om Feyenoord niet langer te sponsoren met zijn bedrijf EZ Trader wegens antisemitische spreekkoren.
Dinsdagavond 2 november beleefden we met 925 kilometer de ergste avondspits van het jaar tot dan toe. De Telegraaf van woensdag bericht dat we er volgens de ANWB en Verkeers Informatie Dienst (VID) maar gewoon aan moeten wennen en dat de filedruk in de toekomst alleen maar toe zal nemen dankzij de economische groei. Verder worden volgens de krant politieke partijen en vakbonden overstelpt door klachten van ouderen die in een financieel gat dreigen te vallen nu de AOW-leeftijd steeds verder wordt verhoogd en vanaf 2022 afhankelijk wordt van de levensverwachting.
Op donderdag komt de Telegraaf met een groot exclusief interview met Yuri van Gelder over de gebeurtenissen tijdens en na de Olympische Spelen van Rio. Verder een aanvullend onderzoek over mailen, bellen en appen achter het stuur: dat blijkt volgens een steekproef van de Telegraaf op de A10 de spuigaten uit te lopen. Als het aan het Verbond van Verzekeraars ligt draait de automobilist in de toekomst zelf op voor de kosten als hij een ongeval veroorzaakt als hij zijn smartphone bedient tijdens het rijden.
Op vrijdag, heel toepasselijk in 'chocoladeletters', de uitkomst van een onderzoek in opdracht van de Telegraaf over Zwarte Piet: driekwart van de Nederlanders vindt de kindervriend in zijn originele hoedanigheid onmisbaar voor het vieren van het Sinterklaasfeest. Bovendien vrezen veel Nederlanders dat door het morrelen aan de wijze waarop we Sinterklaas vieren ook andere tradities als Kerst en Pasen uiteindelijk ter discussie zullen komen te staan.
Vindt u dit soort nieuws interessant? Neem dan een (proef)abonnement op de Telegraaf.
NRC Handelsblad begint de week met een uitgebreid voorpagina-artikel over president Rutte die denkt steun in het parlement te kunnen krijgen voor ratificatie van het Oekraïne verdrag. De krant heeft verder een interview met Jan Roos, lijsttrekker van VNL en besteedt aandacht aan de musical Lazarus van David Bowie die van25 oktober tot 22 januari 2017 in het Londense Kings Cross Theatre speelt.
Op dindag vergelijkt NRC presidentskandidaten Clinton en Trump op inhoud en is er aandacht voor het declaratieschandaal bij de nationale politie en de Monitoring Commissie Accountancy die een hard oordeel over accountants geeft in haar eerste rapport.
Op woensdag wordt de voorpagina gevuld met een artikel over de PVDA. In opdracht van NRC is er een enquête gehouden onder lokale en regionale PVDA bestuurders. De uitkomst hiervan is dat de meerderheid graag wil dat Lodewijk Asscher de partij gaat leiden en dat Diederik Samsom te weinig heeft gedaan om kiezers te overtuigen op de PVDA te stemmen.
De krant van donderdag kon vanwege het verschijnen in de avond het nieuws over de Britse rechter die bepaalde dat de steun van het parlement vereist is voor een Brexit al meepakken. Het hoofdartikel gaat over de christelijke geloofsgemeenschap de Noorse Broeders die volgens NRC op grote schaal belasting ontwijkt door misbruik te maken van 15 door hen opgerichte goede-doelen stichtingen. Verder heeft het NRC als enige krant ook aandacht op haar voorpagina voor de Chicago Cubs die diezelfde dag de World Series in het zevende duel wonnen.
Op vrijdag bericht NRC Handelsblad dat het spannend wordt in de Verenigde Staten: Donald Trump nadert Hillary Clinton in de zogenaamde Swing States Pennsylvania, Colorado, New Hampshire, Nevada, Florida en North Carolina. Verder zou er volgens de avondkrant teveel krediet op creditcards van ABN zijn verstrekt en beraadt de toezichthouder Autoriteit Financiële Markten zich op sancties.
Op maandag ook in het AD, net zoals bij de Telegraaf, aandacht voor de nieuwe serie aardbevingen in Midden-Italië Volgens de krant ontvlucht niemand het getroffen gebied. Verder een brandbrief van studenten aan ministers Bussemaker en Kamp: er zijn volgens hen teveel eerstejaars studenten aan de technische universiteiten in ons land met als gevolg dat er les wordt gegeven in bioscoopzalen en proefjes alleen nog virtueel gedaan kunnen worden.
Op dindag ook een foto van Máxima op bezoek in Australië. Verder op de voorpagina een artikel over buitenlandse wegpiraten die, als het aan de VVD en het CDA ligt, niet langer kunnen wegkomen met op onze wegen gemaakte overtredingen zonder daarvoor de boete, die nu te snel vervalt, te betalen.
Het AD besteedt op woendag ruim aandacht aan de laatste verkiezingsweek in de VS, waarin Donald Trump toch opeens weer kans lijkt te maken op het presidentschap. Het voorpagina-artikel gaat over haatimam El Alami Amaouch die volgens bronnen van het Algemeen Dagblad al een jaar in Veenendaal schijnt te prediken terwijl met ministerie van Veiligheid en Justitie van niets lijkt te weten.
Bewoners van steeds meer verpleeghuizen moeten steeds langer wachten op hulp bij toiletbezoek, zo schrijft het AD donderdag op haar voorpagina. Het wordt steeds normaler dat ze hun plas moeten ophouden of dat ze een luier om krijgen, ook al zijn ze meestal niet incontinent. Verder ook hier aandacht voor het steeds maar toenemende fileleed. Een totale filelengte van 925 kilometer of meer moeten we in de toekomst maar gewoon accepteren.
Op vrijdag 4 november begint de rechtszaak van nabestaanden van twee Molukse treinkapers tegen de Nederlandse staat. Het AD besteedt hier aandacht aan in de vorm van een reconstructie van het einde van de treinkaping. Volgens de krant hebben mariniers geen spijt van de bloedige actie bij De Punt en vinden ze het belachelijk dat ze beschuldigd worden van executie.
Dagblad Trouw besteedt op maandag als enige krant aandacht op de voorpagina aan het proces tegen Geert Wilders dat die dag begint. Het hoofdartikel gaat over fatale valpartijen bij ouderen: doordat deze steeds langer zelfstandig blijven wonen en steeds meer medicijnen gebruiken stijgt het aantal ouderen dat komt te overlijden na een val aanzienlijk, en de verwachting is dat dit de komende jaren alleen maar erger gaat worden.
In plaats van foto's uit Australië van het staatsbezoek van het koninklijk paar op dinsdag een artikel over een exclusief interview dat koningin Máxima gaf aan de 20 jaar bestaande dak- thuislozenkrant Straatjournaal Haarlem / Noord Holland. Zelf kreeg Máxima toen ze klein was geen zakgeld, zij en koning Willem-Alexander vinden het daarom belangrijk dat de drie prinsessen zakgeld krijgen in de vorm van leergeld, zodat ze de waarde van geld leren kennen.
Op woendag bericht Trouw dat Nederland moet stoppen met adoptie van buitenlandse kinderen. Verder een reportage over de migranten in Parijs, volgens de krant het nieuwe Calais en een reportage over het verzet tegen het CETA en Oekraïne verdrag.
In vervolg op het artikel over adoptie komen op donderdag adoptiekinderen aan het woord. Het artikel op de voorpagina gaat over de kostendelersnorm die ervoor blijkt te zorgen dat mensen met een bijstandsuitkering te hard worden gekort op hun uitkering, aldus SP-wethouder Arjan Vliegenthart. Alleenstaanden zouden per maand 120 euro tekort komen, gezinnen met kinderen 200 euro volgens het onderzoek dat de wethouder heeft laten uitvoeren.
'Nederland scoort groene onvoldoende' kopt de krant vervolgens op vrijdag. Uit een rapport van het CBS blijkt dat Nederland slechter dan andere Europese landen presteeert wat betreft duurzaamheid. Per inwoner stoten we veel broeikasgassen uit en tevens dreigen steeds meer soorten dieren en planten uit ons land te verdwijnen.
Waar het in de zaterdagkranten over zal gaan? Hoogstwaarschijnlijk krijgen de verkiezingen in de Verenigde Staten veel aandacht en zullen veel kranten in hun weekendedities dieper ingaan op wat er deze week allemaal speelde.