Met de verkiezingen die steeds dichterbij komen zou je verwachten dat de voorpagina's van de kranten bol zouden staan van het verkiezingsnieuws. Dit viel echter deze week behoorlijk mee, want er was ook genoeg ander belangrijk nieuws.
Waar ging het in week 9 over in de kranten? Onder andere over de wegens zijn 'klus-gate' in opspraak geraakte CdK van Drenthe Jacques Tichelaar, de Shell en haar joint venture NAM, het Europese klimaatverdrag en de toekomstplannen voor de EU van de Europese Commissie. Het fotomoment van de koninklijke familie in Lech kreeg ook aandacht. Verder was er relatief weinig ruimte voor nieuws over de komende verkiezingen op de eerste pagina. Een samenvatting van wat de dagbladen voorpagina-waardig nieuws vonden deze week:
'Slaaptekort maakt dik, dom en druk' kopt het Parool op maandag, daarmee verwijzend naar de verontrustende uitslag van het onderzoek 'Jij en je gezondheid', uitgevoerd door de GGD Amsterdam. Volgens de krant zou een derde van alle zestienjarigen en ruim een kwart van de veertienjarige scholieren in de hoofdstad slaapproblemen hebben. Overmatig gebruik van de tablet en de smartphone wordt als één van de hoofdoorzaken gezien. Door het slechte slapen liggen zaken als depressiviteit, obesitas, ADHD en een verminderd concentratievermogen op de loer, aldus neuropsycholoog en slaaponderzoeker Ed de Bruin, die voor de UvA en de GGD werkzaam is in zijn vakgebied. Het Parool komt op de voorpagina verder met een handig lijstje met tips om beter te slapen.
De Telegraaf begint de week met een gezonde dosis sport: uiteraard gaat het om de topwedstrijd in de Eredivisie tussen Feyenoord en PSV die de zondag ervoor gespeeld is en waarbij er door Feyenoord 'met een millimeter' gewonnen werd dankzij toegepaste doellijntechnologie. Verder kunnen we op de voorpagina lezen dat studenten zich momenteel massaal inschrijven voor studies die eerder een beperkt aantal studenten toelieten in verband met een numerus fixus. De loting wordt met ingang van het volgende studiejaar 2017-2018 afgeschaft. De universiteiten en hogescholen mogen vanaf dan zelf bepalen welke studenten zij selecteren op basis van eigen criteria. Hiermee hoopt men te bereiken dat de beste en/of meest passende studenten voor een studie gekozen worden. De krant weet te melden dat er bij de voormalige numerus fixus-studies plaats is voor ruim 19000 studenten, terwijl er zich nu al meer dan 46000 hebben aangemeld. De Telegraaf spreekt dan ook niet voor niets van een 'strijd om het collegebankje'.
Het AD, die zich net als de Telegraaf ook profileert als krant met veel aandacht voor sport, heeft het op maandag ook over de befaamde millimeter die PSV-doelman Zoet waarschijnlijk nog lang zal heugen. Volgens het Algemeen Dagblad heeft Feyenoord de topper tegen PSV wel 'op wilskracht en pure klasse beslist'. Ander voorpaginanieuws is dat de 'bewakers van Wilders zelf ook bezorgd zijn' over de situatie rond zijn beveiliging. Volgens het ochtendblad willen de beveiligers uit het politieteam rond Wilders dat de screening om toegelaten te kunnen worden strenger wordt. Nu is het nog zo dat je als sollicitant verdacht of zelfs veroordeeld kunt zijn, maar volgens de medewerkers van de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB) moet dat in de toekomst niet meer mogelijk zijn.
Dagblad Trouw komt op dinsdag met nieuws over Shell. Deze zou in de jaren 80 al voor een klimaatprobleem hebben gewaarschuwd. De krant baseert zich hierbij op een onderzoek van het journalistieke platform De Correspondent dat in samenwerking met het Britse dagblad The Guardian en het Deense Information werd uitgevoerd en gepubliceerd. Al in 1986 zou Shell volgens de onderzoekers voor de desastreuze gevolgen van de verandering van het klimaat hebben gewaarschuwd, maar daarna zou het bedrijf 'klimaatbeleid actief hebben tegengewerkt'. Shell zou de gegevens vooral hebben verzameld om 'de risico's voor de eigen bedrijsvoering in te kunnen schatten', volgens Trouw.
Ook de Volkskrant besteedt deze dag aandacht aan het klimaat. 'Nederland wil Europese kopgroep voor klimaat' lezen we. Volgens de VK zouden Nederland en een aantal andere landen zich grote zorgen maken over het klimaatbeleid binnen de EU. Voorzitter Malta heeft onder druk van een aantal Oost-Europese landen de geplande reductie van de uitstoot van koolstofdioxide naar beneden bijgesteld van 2,4% naar 2,2% per jaar. Het plan valt niet in goede aarde bij de milieuministers van Nederland en andere landen. President Trump is bezig het Amerikaanse klimaatbeleid van Obama terug te draaien en nu lijkt het er in Europa ook op dat een aantal landen die achterlopen er helemaal niet bij gebaat zijn om de doelstellingen van Parijs te realiseren. Volgens Sharon Dijksma, staatssecretaris van milieu, zouden een aantal achterlopende lidstaten zelfs helemaal geen akkoord willen en is een Plan B, een Europese kopgroep met een aantal lidstaten die wel ambiteus zijn, een reëele optie.
In de Telegraaf van dinsdag is er plaats voor het jaarlijkse koninklijke vermaak op de wintersport in het Oostenrijkse Lech. De krant komt niet met het geijkte plaatje van het koninklijke gezin maar toont een lachende Máxima die 'languit in Lech' de sneeuw ter plaatse aan een onderzoek onderwerpt. 'Een Nederlandse sneeuwkoningin steelt de show in Lech', aldus de Telegraaf. De koningin zou het een leuk idee hebben geleken om tijdens het jaarlijkse fotomoment met zijn allen op de buik in de sneeuw te gaan liggen, maar de drie prinsesjes zouden daar gek genoeg geen oren naar hebben gehad.
In de Volkskrant van woensdag krijgt Jacques Tichelaar, inmiddels voormalig commisaris van de koning van Drenthe, een veeg uit de pan van oud-hoogleraar integriteit Hans van den Heuvel van de Vrije Universiteit van Amsterdam. Volgens de professor 'gebeurde dit vroeger alleen achter het IJzeren Gordijn', hiermee verwijzend naar het gunnen van de ontwerpopdracht voor een rijksmonument in Assen aan zijn schoonzus. Ander voorpaginanieuws vandaag is dat oud PvdA minister Klaas de Vries het onderzoek gaat leiden naar seksueel misbruik in de sportwereld. De NOC/NSF zou voor de Vries hebben gekozen omdat hij nooit hoge bestuursfuncties in de sportwereld heeft bekleedt om zodoende 'elke verdenking van belangenverstrengeling weg te nemen', aldus de VK.
Ook de woensdag staat bij Trouw op de voorpagina in het teken van het klimaat: 'VVD schrapt groene zin na kritiek' kopt het dagblad 's ochtends. De krant heeft samen met het platform voor onderzoeksjournalistiek Investico het verkiezingsprogramma van de VVD onderzocht en geconcludeerd dat daar op 19 november vorig jaar een kleine doch ingrijpende wijziging in is gemaakt. De passage dat 'klimaatverandering leidt tot stijgende zeespiegels en hevige regenbuien' is volgens de onderzoekers verwijderd; het Friese VVD-lid en klimaatscepticus Gert-Jaap van Ulzen zou daar op aangedrongen hebben. Woordvoerder milieu en klimaat van de VVD, Remco Dijkstra, laat de krant weten 'tevreden te zijn met het verkiezingsprogramma'.
NRC Handelsblad heeft woensdag het vizier gericht op de NAM. Een rechter in Assen heeft de Nederlandse Aardolie Maatschappij diezelde dag verplicht tot het betalen van smartengeld aan de gedupeerden van de gasbevingen in de provincie Groningen. De zaak tegen de NAM en de Nederlandse Staat was aangespannen door maar liefst 127 gedupeerden wegens volgens hen geleden immateriële schade. De rechter stelde hen in het gelijk en vind dat de NAM nu moet betalen voor 'aangetast woongenot' en 'psychisch leed'. De hoogte van de bedragen is nog niet bekend aangezien het om een principe-uitspraak gaat.
De Telegraaf brengt donderdag het nieuws over het aftreden van CdK Jacques Tichelaar op de voor deze krant bekende wijze paginagroot. Er wordt lustig op los geallitereerd: 'Rode regent valt over schoonzus' lezen we. Op pagina 10 gaat het artikel verder met als koppen 'Woedend ten onder' en 'Tichelaar kent als straatvechter geen regels'. Drenthe moet nu op zoek naar een nieuwe commisaris van de koning nadat Tichelaar de woensdag ervoor niet anders kon dan opstappen na een 'emotioneel en strijdvaardig spoeddebat'. De reactie van Lodewijk Asscher liet volgens het dagblad niet lang op zich wachten, hij concludeerde dat het besluit van Tichelaar 'verstandig' was.
Ook in het Algemeen Dagblad van donderdag 2 maart is er ruimschoots aandacht voor Jacques Tichelaar. Het AD toont een foto van hem na afloop van het spoeddebat in Assen en quote zijn uitspraak dat 'het onhandig en stom was' om zich te bemoeien met een klus die de provincie Drenthe aan zijn schoonzus gunde. Daarnaast is er vandaag nieuws over een nieuwe vorm van verzekeringsfraude die de kop opsteekt bij regionale opleidingscentra (ROC's). Studenten met een scooter zouden volgens verzekeraars steeds vaker ongelukken in scène zetten of met valse verklaringen over verkeersongevallen komen. Als er minimaal een jaar studievertraging optreedt wordt er ruim 16000 euro uitgekeerd. Het Verbond van Verzekeraars noemt deze nieuwe vorm van fraude 'één van de voorbeelden waaruit blijkt dat fraudeurs steeds creatiever worden', aldus het AD.
In nrc.next lezen we donderdagochtend over de toekomstnota van de Europese Commissie. 'Juncker zet lidstaten voor het blok' volgens het ochtendblad, dat daarmee verwijst naar de vijf toekomstscenario's voor de EU die afgelopen woensdag werden gepresenteerd. Volgens de Commissie zijn de vijf denkbare scenario's als volgt: of doormodderen, wat onder meer leidt tot dure energie omdat stroomnetten onvoldoende over grenzen 'communiceren', of Europa reduceren tot een interne markt, of het kopgroep-Europa (bijvoorbeeld voor het klimaat, zoals we eerder op dinsdag al in de Volkskrant konden lezen), of vergaand samenwerken of volledig samenwerken. Het laatste scenario lijkt volgens nrc.next bij voorbaat kansloos.
Meer nieuws over de Europese Commissie in Trouw van vrijdag 3 maart: de Europese Commissie roept haar lidstaten op om 'afgewezen asielzoekers vaker op te sluiten' en liever nog, voordat het zover komt, hen sneller terug te sturen naar hun land van herkomst. Volgens de krant zou het om ongeveer 1 miljoen mensen gaan, voornamelijk uit Nigeria, Pakistan en Marokko. Verder is er aandacht voor Geert Wilders die zijn campagne op straat weer oppakt nadat bekend is geworden dat de marechaussee gaat meewerken aan zijn beveiliging. Volgens Trouw heeft Wilders niet zoveel aan traditioneel campagnevoeren maar bereikt hij zijn doelgroep beter via zijn Twitter account, door middel van interviews die de komende week in tijdschriften als Story en Privé verschijnen en door het te gast zijn in programma's als Tijd voor MAX.
In het Parool is er aandacht voor een boodschap van politie, justitie en de gemeente Amsterdam. Volgens hen zouden er onder meer door de groei van de Amsterdamse bevolking (70.000 in de laatste zes jaar) en de toename van het aantal toeristen in de hoofdstad (van 12 naar 17 miljoen per jaar in diezelfde periode) capaciteitsproblemen zijn ontstaan. Volgens commisaris Pieter-Jaap Aalbersberg is 'het politieapparaat ingericht op 800.000 mensen', terwijl er iedere dag tussen de 1,3 en 1,5 miljoen mensen in Amsterdam zijn. Zijn zorgen werden gedeeld door burgemeester Eberhard van der Laan en hoofdofficier van justitie Theo Hofstee.
Het Algemeen Dagblad heeft een interview met oud-minister van Buitenlandse Zaken en voormalig secretaris-generaal van de NAVO Jaap de Hoop Scheffer. Hij stelt daarin dat 'Europa zo snel mogelijk toenadering moet zoeken tot de Amerikaanse president Trump', dit om te voorkomen dat 'Trump over onze hoofden heen deals gaat sluiten met Poetin'. Volgens de Hoop Scheffer zou het een hoop schelen als Europa meer Amerikaans materieel zou aankopen en als Nederland het budget voor defensie zou verhogen. Volgens hem klaagt Trump terecht over de uitgaven van de Europese NAVO-landen op het gebied van defensie.
Tot zover een selectie van de de berichtgeving op de voorpagina's van de Nederlandse landelijke kranten in week 9 van 2017. Wat opviel is dat er weinig plaats was voor de komende verkiezingen. Verderop werd dat natuurlijk ruimschoots goedgemaakt aan de hand van de nodige reportages, achtergronden en interviews met politici. Wilt u vanaf nu ook helemaal bijblijven? Overweeg dan een abonnement op de krant. Proefabonnementen-Gids.nl verzamelt continu de beste acties van de landelijke en regionale dagbladen voor u. U leest de Volkskrant, het AD, Trouw en het Parool alsmede een flink aantal regiobladen al 4 weken vrijblijvend voor 1 euro per week. Ook de overige titels hebben altijd minimaal 1 scherpe aanbieding voor een kortdurend proefabonnement.